BAKELS - bakery ingredients since 1906

geplaatst: 18 februari 2019

Teff t.o.v. Spelt en normaal volkorenbrood, conclusie: Teff is een stuk gezonder!

De receptuur voor onze Teffbroodmix is uitontwikkeld. 25% teff is het maximale dat we aan de broodmix kunnen toevoegen. Hiermee voldoet het gebakken brood wel aan de eisen die worden gesteld aan het 100% volkoren-logo. De voedingswaarden zijn echter veel gunstiger dan in het geval van een normaal volkorenbrood, het bevat bijv. meer ijzer, calcium en vitaminen B dan een regulier volkorenbrood. Teffbrood bevat ook meer “langzame” koolhydraten hierdoor wordt de energie (beter) gedoseerd en heb je dus minder snel een hongergevoel.

waardeslogo volkoren

geplaatst: 14 februari 2019

Teff=100%volkoren, glutenvrij en ook een oergraan.

Teff is een echt oergraan dat zijn origine in Afrika heeft. Het is een oergraan omdat het niet is veredelt door moderne technieken. Het bevat nog altijd dezelfde gezonde samenstelling als 6000 jaar geleden.
Teffkorrels zijn veel kleiner dan de meeste graankorrels (150 korrels Teff evenaren de grootte van één korrel tarwe). en worden daarom in zijn geheel gemalen. De vezels en mineralen die zich in de buitenste laag van de korrel bevinden worden mee gemalen. Teffmeel is dus altijd volkorenmeel, wat betekent dat het rijk is aan voedingsvezels, vitaminen en mineralen.

Teff in Nederlands brood.
Teff is van nature glutenvrij. Dat is erg positief voor mensen met een glutenallergie. Gluten zorgen echter wel voor stand in het brood. Het is dus bijna ondoenlijk om een brood te maken dat bestaat uit 100% teff en toch een brood te maken dat voldoet aan de Nederlandse norm. We zijn dus druk aan het testen hoeveel teff we maximaal in de melange van grondstoffen kwijt kunnen om een broodmix te maken die zoveel mogelijk teff bevat en toch smakelijk en luchtig blijft.
Het Teffbrood zal dan niet glutenvrij zijn maar er blijven nog vele andere interessante voedingsclaims over.
Zo bevat Teff van nature meer ijzer en calcium dan bijv. tarwe en spelt. 
Teff bevat veel meer langzaam verteerbare, complexe koolhydraten dan andere granen. Het bevat wel 30% aan langzaam afbreekbare koolhydraten ten opzichte van 4% in regulier volkorenmeel. Hierdoor houd je na het eten van Teff veel langer een "vol gevoel". (verzadigd gevoel)

 shutterstock_363682979web

geplaatst: 11 februari 2019

Teff: het nieuwe supergraan?

Al enige tijd gonst het binnen Bakels-Senior. Teff, het nieuwe supergraan?

Ook wij zien trends, ook wij zien en merken dat steeds meer consumenten hun brood bij de warme bakker kopen vanwege gezondheidsaspecten. We hebben daarom ook met veel interesse de opkomst van allerlei speltproducten gevolgd. 

Spelt, een oergraan dat qua voedingswaardes interessanter is dan bijv. tarwe.
Spelt, dat bij de consument het predicaat "gezonder" heeft gekregen en dat ook best iets meer mag kosten dan normaal brood.
Spelt, bovendien een product waarmee de warme bakker zich kan onderscheiden.

Dan over Teff: Teff is glutenvrij. Naar Nederlandse maatstaven is er geen goed brood te bakken van Teff.
De afgelopen tijd is er heel wat productontwikkelingswerk gestoken in Teff. De leidraad hierbij was hoe we de goede en bijzondere eigenschappen van Teff (hier komen we later op terug) konden gebruiken in een heerlijk brood, dat voldoet aan de eisen van de Nederlandse consument. We denken hierin een heel eind op weg te zijn en houden u d.m.v. dit blog op de hoogte van de voortgang van dit bijzondere project.

teff

 

geplaatst: 8 februari 2019

PERSBERICHT:

Bakels wint rechtszaak en bevrijdt teffgraan van patent-gijzeling
Met het aflopen van de termijn waarin beroep kon worden aangetekend, is donderdag 7 februari een eind gekomen aan de rechtszaak die door Ancientgrain in 2015 is aangespannen tegen Bakels. Daarmee is de weg vrij voor Bakels om verder te gaan met de ontwikkeling van teff-brood.

Ancientgrain betichtte Bakels er ten onrechte van inbreuk te maken op een tweetal patenten, die Ancientgrain in 2003 heeft laten registreren. Het betrof twee patenten waarin het mengen van teff met andere granen en het gebruik van teff binnen een bepaalde valgetalreeks gepatenteerd was. Dit heeft jarenlang de een rem gezet op de ontwikkeling en vermarkting van producten waarin teff kan worden verwerkt.

Teff is glutenvrij
Teff is een unieke graansoort die zijn oorsprong in Ethiopië vindt. Daar wordt het oergraan al meer dan 5000 jaar verbouwd. Teff heeft een uiterst kleine korrel, ongeveer 150 teffkorrels zijn even groot als een tarwekorrel. Doordat de korrels van teff zo klein zijn, is het niet mogelijk ze te pellen voordat ze gemalen worden. Het graan is vezelrijk en bevat essentiële aminozuren en is glutenvrij.

Claims volgens rechter gebaseerd op gebakken lucht
Samen met haar teff-leverancier Millets Place en het NLO (Nederlands Octrooi centrum) is Bakels de strijd tegen Ancientgrain en deze dubieuze patenten aangegaan.
Mede door intensief onderzoek door de landbouwexperts van Millets Place is aangetoond dat claims in de patenten uiteindelijk gebakken lucht bleken.
Na een rechtsgang van meer dan drie jaar, oordeelde de rechter op 21 november 2018 dat het de patenten ontbrak aan inventiviteit (een belangrijke voorwaarde waaraan een patent moet voldoen) en dat deze op basis hiervan nietig dienden te worden verklaard.

Vreugde in Ethiopië
Naast de nietigheid van de patenten werd Ancientgrain veroordeeld tot het voldoen van de (hoog opgelopen) proceskosten. In de sociale media werd deze uitspraak, met name in Ethiopische (regerings)kringen, met vreugde en instemming begroet. De Washington Post kopte in een redactioneel artikel over de uitspraak ‘How Ethiopia got its grain back’.

‘Recht heeft zijn beloop gekregen’
Ronald Menting, managing director van Bakels Senior: ‘Wij zijn verheugd dat het recht uiteindelijk zijn beloop heeft gekregen. Op korte termijn zullen wij van ons laten horen hoe de Nederlandse bakkerijwereld haar voordeel kan doen met deze uitspraak.’
Bakels Senior is specialist in de ontwikkeling, productie en verkoop van een uitgebreid assortiment bakkerij-ingrediënten waarbij zowel het ambachtelijke als ook het industriële segment van de bakkerijbranche wordt bediend.Teff_AdobeStock_214053458_Eweb

 

 

 

 


<< Back