SportsGrain_broodjeV2weg

 

Innovatief Sportbrood voor Nederlandse sporters in Sochi

 Onze Nederlandse topsporters hebben in Sochi de beschikking  over een speciaal ontwikkeld ‘Sportsgrain’ brood dat de prestaties optimaal ondersteunt. Het brood werd het afgelopen half jaar met succes getest in de sportpraktijk en wordt tijdens de Olympische Winterspelen ingevlogen voor het Nederlandse team.

 Het innovatieve sportbrood werd samen met HAN Sport en Bewegen ontwikkeld en getest in het InnoSportLab Papendal en het Topsportrestaurant van Sportcentrum Papendal. Uit de tests blijkt dat de Sportsgrain Bar de perfecte basis biedt voor een topprestatie: ‘De combinatie van zetmeel en vruchten zorgt voor een optimale mix van snelle en langzame koolhydraten die aansluit bij de meest recente wetenschappelijke inzichten voor het optimaliseren van de koolhydraatinname,’ aldus Floris Wardenaar, embedded scientist bij InnoSportLab Papendal en HAN Sport en Bewegen.

Wardenaar: ‘Dit brood bestaat uit pure ingrediënten en levert zowel zetmeel, glucose als fructose waardoor glucosetransporters in de darm optimaal worden benut. Uit wetenschappelijke inzichten is gebleken dat bij een dergelijke mix van koolhydraten het lichaam in staat is om 90 gram koolhydraten per uur op te nemen. Dit betekent dat een sporter met dit brood kan voldoen aan de meest recente aanbevelingen voor koolhydraten tijdens inspanning.

Schaatsers

De Corendon-schaatsploeg maakte tijdens de zomertrainingen kennis met het sportbrood in het Topsportrestaurant in Papendal. Sindsdien maakt het onderdeel uit van het sportdieet van de Corendon-schaatsers, die unaniem enthousiast zijn.

Sochi

Tijdens de Olympische Winterspelen in Sochi is het sportbrood beschikbaar voor de Nederlandse sporters. Het voordeel van het brood is dat het een regulier voedingsmiddel is dat sporters gewoon kunnen eten, als ontbijt of lunch of tussendoor – maar dan in een ‘plusversie’, met dezelfde effectieve resultaten als een speciale sportreep. En behalve gezond, is het brood ook heel lekker van smaak.

Pure grondstoffen

De unieke samenstelling van het brood is gebaseerd op de meest recente wetenschappelijke inzichten gericht op sportvoedingsonderzoek. Het bestaat uit pure grondstoffen, zonder e-nummers. Een belangrijk bestanddeel is teff, een specifieke graansoort uit Afrika met meer langzaam verteerbare koolhydraten. Daarnaast bevat het brood ook wortelvezel, banaan, cranberries, rozijnen, lijnzaadmeel, tarwekiemen en zuurdeegpoeder. Op dit moment is het brood alleen verkrijgbaar voor topsporters. Over enkele maanden ligt het in de handel. 

InnoSportLab Papendal

InnoSportLab Papendal biedt sporters geavanceerde test- en meetapparatuur waarbij in de trainingsomgeving getest kan worden. Voor bedrijven en kennisinstellingen is InnoSportLab Papendal de innovatieve omgeving om gezamenlijk in de praktijk te werken aan ontwikkeling, realisatie en validatie van nieuwe innovatieve producten, diensten en faciliteiten ter ondersteuning van de topsport. www.innosportlabpapendal.nl 

Topsportrestaurant

Het Topsportrestaurant binnen de Arnhemhal op Papendal onderscheidt zich als restaurant waar “functionele voeding” puur en dagvers wordt bereid. Dit wil zeggen, dat het aanbod van alle voeding in receptuur met voedingswaarde is vastgelegd en dat de topsporter het nuttigen van de maaltijden specifiek op inspanning, rust of herstel kan timen. www.sportcentrumpapendal.nl

HAN Sport en Bewegen

HAN Sport en Bewegen is een opleidingsinstituut van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen voor sport- en beweegopleidingen. HAN SENECA Sports & Exercise Nutrition wil als onderdeel van het instituut iedereen de meerwaarde laten ervaren van een kwalitatief hoogwaardige voeding bij sport en bewegen. Als opleidingsinstituut ligt de primaire focus op het opleiden van (studenten voor) het werkveld. Verder is het een combinatie van het geven van onderwijs, het doen van onderzoek in de praktijk en het aanbieden van dienstverlening op het gebied van sportvoeding en sportvoedingsbegeleiding in Nederland. www.HAN.nl/SENECA

Sportgrain

Sportsgrain is de naam waaronder de initiatiefnemers Millets Place en Bakels-Senior, in samenwerking met NTCP8, hoogtechnologische kennis combineren met ambachtelijke productiewijzen, in de overtuiging dat zo hoogwaardige (top)sport- en dieetproducten kunnen worden ontwikkeld. www.sportsgrain.com

De ontwikkeling van het ‘Sportsgrain’ brood is ondersteund door een Innovatie Prestatie Contract (IPC)-subsidieregeling vanuit Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, waarvan InnoSportNL, FoodValley en Alliantie Voeding Gelderse Vallei de coördinatoren zijn. 


<< Back

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! Klik hier