Onze geschiedenis
Bakels bestaat al meer dan 110 jaar; dit verleden heeft geholpen de wereldwijde organisatie van nu vorm te geven.
Vanaf 1900
Hendrik Adrianus en Bernardus Johannes Bakels registreerden het bedrijf Bakels in 1904 in Amsterdam, toen bekend als Bakels Senior, die handel bedreef vanuit het centrum van de stad.
De jaren ’40
Bernard J. Bakels jr. vestigde Nord Bakels als handelsmaatschappij Göteborg in 1943, voor de levering van ingrediënten aan bakkers en patissiers.
South Bakels, Irish Bakels en Bakels GB opgericht.
De jaren ’50
De start van enkele van de nu favoriete merken zoals Masterfat, Rollex, Balec, Bacom, Voltem en Lecitex; vele hiervan zijn technologisch verder ontwikkeld om beter aan te sluiten bij de hedendaagse markt.
In de jaren ’50 werden bedrijven opgestart in Nieuw-Zeeland, Zimbabwe en Australië.
De jaren ’60
EMU AG in Zwitserland opgericht.
Introductie van datem-esters, eerst in Voltem.
In de vroege jaren ’60 werden custards, Bavarian Supreme en Instant Kramess in de markt gezet.
Pettinice werd geïntroduceerd als stabilisator voor zachte glazuren; later zou dit als RTU-versie verschijnen.
Ovalett, dat door veel bakkers over de hele wereld wordt gebruikt, wordt midden jaren ’60 in de markt gezet.
De jaren ’70
Bakels heeft bij de IBA in 1971 voormengsels voor zoetwaren in het assortiment opgenomen; in 1972 werd Pettina Cheesecake hieraan toegevoegd.
De vorming van Bakels in Shanghai, China in 1976.
Introductie van Tinglide, speciaal ontwikkeld voor het invetten van cake- en biscuitdeegvormen, rolcakestraten en andere apparatuur.
De jaren ’80
De EMU Foundation wordt in 1986, na het overlijden van Bernard Bakels, in het leven geroepen om de financiële zekerheid van de groep te waarborgen; dit is een mijlpaal die de strategie voor groei op de lange termijn versterkt.
Bakels vestigt zich op meerdere continenten met bedrijven, beginnend in Singapore, Maleisië, Fiji en Finland.
De lancering van vloeibare ingrediënten in bulk, een innovatie in verpakkingen voor klanten.
Bakels introduceert enzymen in broodverbeteraars, wat voordelen oplevert voor volume, houdbaarheid en consistentie in bakken.
De jaren ’90
Een druk decennium voor Bakels, dat zich in verschillende markten begaf. Eetbare oliën van Bakels, gespecialiseerd in oliemengsels en vetten, is in 1990 gestart, terwijl ook bedrijven werden opgestart in Polen, India en Rusland.
Lecitem is in 1998 in verpompbare vorm op de markt gebracht, wat het probleem van stof in ambachtelijke bakkerijen verminderde.
Enzymen werden in de jaren 90 steeds meer gebruikt, hetgeen zonder het gebruik in de bakindustrie in het Verenigd Koninkrijk niet de aanzet kon hebben gegeven tot gebruik van zachtere Europese graansoorten voor het maken van brood.
De jaren 2000-2009
Bakels begint bedrijven in heel Latijns-Amerika in Chili, Ecuador, Peru en Brazilië, terwijl klanten van over de hele wereld door de aanwezigheid van het bedrijf in Indonesië, Thailand, de Filippijnen, België en Afrika snel producten van Bakels kunnen verkrijgen.
Masterfat, evenals andere gevestigde emulgatoren, komt beschikbaar in ‘zak-in-doos’-verpakking.
In 2004 behaalde de Bakels-groep ook de mijlpaal van 100 jaar handel drijven.
2010 en later
Meer bedrijven van Bakels openen de deuren, ook heden ten dage nog. Acquisities als die van Aromatic en Nutribake versterken de positie van Bakels in respectievelijk technische basismiddelen en speciale broodmarkten.
Een nieuwe productiefabriek in Dalian, China benadrukt de strategie van Bakels om ‘daar te gaan waar de groei is’.
EMU en Nutribake van Bakels worden verplaatst naar Rothenburg, Zwitserland.